KUTIJA POVJERENJA

 

Upustvo o načinu korištenja kutije povjerenja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pokrenulo je niz aktivnosti u cilju prevencije i intervencije u slučaju asocijalnih oblika ponašanja kod djece i mladih. Jedna od tih aktivnosti je i postavljanje KUTIJE POVJERENJA  u sve osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo.

Cilj postavljanja Kutije povjerenja je da se svim učenicima, nastavnicima i roditeljima omogući da i na ovaj način prijave eventualno nasilje u školi ili neki drugi neprihvatljiv oblik ponašanja.


Kutija je slična poštanskom sandučetu, a u nju će učenici, roditelji i nastavnici moći priložiti Obrazac za prijavu nasilja ili nekog drugog neprihvatljivog ponašanja u školi. Zaposlenici Ministarstva su odgovorni za preuzimanje sadržaja iz kutije i preuzet će koordinirajuću ulogu u rješavanju problema i eventualne prijave nasilja ili zlostavljanja u saradnji sa stručnom službom škole.


 U Obrazac za prijavu nasilja ili nekog drugog neprihvatljivog ponašanja u školi  obavezno se upisuje razred i odjeljenje koje učenik pohađa.


Obrazac za prijavu nasilja možete preuzeti sa sljedećeg linka: